Ukraina kriis ja Venemaa sanktsioonid vähendavad Saksamaa majanduskasvu

Ifo: Ukraina kriis ja Venemaa sanktsioonid kukutavad Saksamaa kasvu

ärileht.ee

04. august 2014 12:10


Saksamaa

Foto: Scanpi/ AFP

Ukraina kriisi süvenemine ja Venemaa vastased sanktsioonid pidurdavad tugevalt Euroopa suurimat, Saksamaa majandust, kinnitas Saksamaa sõltumatu majandusuuringute grupi -Ifo Instituudi juht Hans-Werner Sinn.

Ifo prognooside kohaselt kukub Saksamaa majanduskasv esimese kvartali arvestatava 0,8-protsendilise kasvu asemel teises kvartalis nulli.

Sinn kirjutas Saksa majandusväljaande Wirtschaftswoche arvamusloos, et kui varem loodeti, et teises kvartalis kasvab Saksamaa sisemajanduse kogutoodang (SKT) esimese kvartaliga võrreldes 0,3 protsenti, siis Ukraina kriisi süvenemise tõttu tuleb need ootused ümber vaadata.

Reuters kirjutab, et Sinni arvamus erineb oluliselt teiste analüütikute omast, kes usuvad, et ka Venemaa ja Saksamaa kaubandussuhete täielikul kokkukukkumisel oleks Saksamaa majandusele vaid piiratud mõju. Nii kinnitatakse näiteks Hypovereinsbanki hiljutises prognoosis, et mõjud oleksid täiesti hallatavad.

Saksamaa Venemaaga seotud eksport oli eelmisel aastal 36 miljardit eurot ehk kolm protsenti riigi koguekspordist. Venemaale müüb oma tooteid ja teenuseid vähemalt osaliselt 6300 ettevõtet eht 10 protsenti riigi eksportööridest.

Kuni Malaisia lennuki allatulistamiseni tegid Saksamaa ettevõtted tugevat lobby-tööd Venemaa vastaste sanktsioonide karmistamise vastu. Kinnitati, et sanktsioonide karmistamine võib kaotada 25 000 töökohta. Ida-Euroopa Majandussuhete Komitee andmetel on Venemaaga seotud kaubandusest sõltuvad umbes 300 000 riigi töökohta.

______________________

Postitas EIP teabetoimkond

1,451 total views, 2 views today

Print Friendly

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>