Võõrandumine Euroopa Liidust

Itaallased suhtuvad ELi jahedalt

 

Itaalia peaminister Matteo Renzi.

Itaalia peaminister Matteo Renzi. (AFP / Scanpix)

Itaallaste suhtumine Euroopa Liitu on märgatavalt jahenenud, näitavad Eurobaromeetri uusima arvamusküsitluse tulemused. Nende Itaalia kodanike osa, kes ei pea end Euroopa Liidu (EL) kodanikuks, on tõusnud 50%ni.

Itaallastest suuremat võõristust ELi vastu ilmutasid vaid Bulgaaria ja Kreeka kodanikud (vastavalt 53 ja 51%). Isegi oma euroskeptilisuse poolest tuntud Suurbritannias on samal seisukohal olijaid vaid 46%.

73% itaallastest on seisukohal, et tema häälel pole ELis mingit mõju. Esikoht ses arvestuses kuulub Läti kodanikele – 74%.

Vastupidist arvajaid on itaallaste seas vaid 19%, samapalju kui Lätiski. Oma õigusi ELis teadis vaid 32% itaallastest. ELi tulevikuväljavaateid pidas heaks 48%, halvaks 46% küsitletutest.

Kodumaise majanduse olukorda pidas halvaks 94% itaallastest. Neist kriitilisemad olid ses küsimuses vaid Kreeka, Portugali ja Hispaania kodanikud, igaüks 96%.

Alates 1. juulist kuni selle aasta lõpuni täidab Itaalia Euroopa Liidus eesistujarolli. Itaalia peaminister Matteo Renzi kirjeldas 2. juulil Strasbourgis Euroopa Parlamendi poole pöördudes Euroopa Liitu sõnadega “väsinud ja tüdinud” ning manitses, et ühenduse suurim väljakutse on oma hing leida.

____________________

Postitas EIP teabetoimkond

1,524 total views, 3 views today

Print Friendly

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>