Vello Leito: Valimisvõltsingute vastu

See, et Eestis valimistulemusi lausjalt võltsitakse on mulle juba rohkem kui kümme aastat ilmselge. Võltsitakse nii kastihääletamisel, kui eel- ning e-hääletamisel. Meetodid muidugi erinevad. Siinkohal võtan ette e-hääletuse tulemused ja seda üksnes EIP tagasihoidliku erijuhtumi alusel.

2014. a. Europarlamendi valimistel oli valijaid kokku 328 493, nendest e-hääletas 103 151 valijat, mis andis e-hääletuse osakaaluks 31%. Seega tulemused Hardo, Merle, Sveni ja Emili osas ei ärata tähelepanu. Talutav on ka Õie-Mari 48%, sest nii väikese üldarvu puhul on suured juhuslikud kõrvalekalded normaalsed. Jamaks läheb aga Vello ja Juku-Kallega. Viimase puhul on e-häälte osakaal peaaegu suurim, vaid Krista Mulenok sai 1,3 protsendipunkti jagu hääli e-hääletusel rohkem kui Juku-Kalle. Aga see juhtum jääb siinkohal siiski analüüsi alt välja, sest taoline anomaalia saab tulla vaid kastihääletuse kaudu. Eeldada, et valitsusparteid kinkisid EIP-le e-hääli oleks liiga hulljulge ettekujutus.

Põnev on aga Vello juhtum, kuna tegu on e-häälte ärakantimisega. Müstilisel määral on säärane tegu toime pandud Keskerakonna häälte kallal, aga noh, neil näib olevat hääli sedavõrd palju, et ca 23 700 hääle ärakantimine ei paista neid vähimalgi määral häirivat. Kuid mind härib küll, et minu arvelt on ärakanditud ca 15% häältest, seega 59 häält. Variant, et erakondade valijate valimiskäitumine erineks olulisel määral, pole mingit kinnitust kuskilt kandist leidnud.

Kandidaat

Hääli

e-hääled

E-häälte osakaal

Vello Leito

395

63

16,00%

Hardo Aasmäe 2192 819 37,00%
Juku-Kalle Raid 566 321 57,00%
Merle Jääger 178 56 31,00%
Sven Sildnik 442 165 37,00%
Emil Rutiku 396 120 30,00%
Õie-Mari Aasmäe 46 22 48,00%

Ja see juhtum on tõesti tagasihoidlik, kui võrrelda seda Yana Toomi statistika supernoovaga – Yana sai nimelt e-häälte kaudu vaid 2% oma häältest! See fakt oligi ajendiks, miks EIP tõstis piigi ja läks rünnakule valimisvõltsingute vastu, vt EIP 30.05.2014 pressiteadet.

Vello Leito

29.04.2014

1,400 total views, 1 views today

Print Friendly

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /data01/virt2191/domeenid/www.iseseisvuspartei.ee/htdocs/wp-content/plugins/sweetcaptcha-revolutionary-free-captcha-service/library/sweetcaptcha.php on line 81

Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to www.sweetcaptcha.com:80 (php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known) in /data01/virt2191/domeenid/www.iseseisvuspartei.ee/htdocs/wp-content/plugins/sweetcaptcha-revolutionary-free-captcha-service/library/sweetcaptcha.php on line 81