Vello Leito: Enn Käärik võttis end ühte ritta valetamisfundamentalistidega

Põhimõtteliselt on olemas kahte tüüpi isimesi. Ühed, kes ütlevad, et inimene on nii suur siga, kui tal olla lastakse, ja teised, kes püüavad olla nii väikesed sead, kui nad suudavad olla. Poliitikud jagunevad samamoodi. Ühed, kes lähtuvad valetamisfundamentalismist, sellest, et poliitika on valetamise kunst. Ja teised, kes tunnistavad vaid sellise poliitika jätkusuutlikuks, mis tõefundamentalismist lähtub.

No nii, sellega sai sissejuhatus otsa. Eesti poliitikasse on tekkinud grupp kuulutajaid, kes miskipärast omistavad EKRE esimees Mart Helmele senistest võimupoliitikutest erinevat tõearmastust ja rahvuslike huvide lembust. Mina midagi sellist tema ega EKRE juures ei näe, küll aga näen ehedat valetamisfundamentalismi. Sellest olen ka korduvalt kirjutanud ja ühiskonda hoiatanud.

Uuskehkenpükside toitekeskonnaks on maksiim, et valel olla küll lühikesed jalad, kuid ilma nendeta ei pääsevat isegi liikuma. Mart Helme uusimateks kuningvaledeks on väited, et EKRE: „ … on Eesti poliitilisel maastikul ainus uus ja puhas jõud /—/ ehitame Eesti Konservatiivset Erakonda üles tegelikult nullist /—/ praegu liitub meiega aktiivselt uusi inimesi …“. Väljavõtted on võetud M.H. valimisinterjuust Postimehele.

Faktid on aga teistsugused. EKRE ei ole uus poliitiline jõud, nii nagu see sõna-sõnaliselt selgub Rahvaliidu 24.03.2012 toimunud XXI Kongressi protokolli punkt 10. alt: „Margo Miljand esitas erakonna volikogu ettepaneku muuta Rahvaliidu nime. Uus nimekuju oleks Eesti Konservatiivne Erakond. Ettepanek pandi hääletusele. Ettepaneku poolt hääletas 209 delegaati, vastuhääli oli 25.“ See on tõestus selle kohta, et uut erakonda ei ole, on nime muutnud Rahvaerakod. Kas ebaselgusi on? Ei ole. Loomulikult, ei saagi olla.

Nii, et ei ehitata ikka midagi nullist, kõik ehitatakse Rahvaliidu kehandile, millele väike kukelakk peale pandud. Võtkem näiteks ette kõrgema juhtkonna: esimehe ja aseesimehed. Viimaseid oli ja on kolm, kõik rahvaliidu endised aseesimehed, sellise vangerdusega, et esimeheks sai „täiesti uue erakonna“ inimene, endine esimees sai aga aseesimehe portfelli. Pole just palju uut .

Aktiivse liitumise kohta annab tunnitusi erakonna liikmete register: EKRE XXII kongressi ajal 12.04.2013 oli erakonnas 7840 liiget, k.a juulikuus oli liikmeid 7763, artikli kirjutamise ajal oli liikmeid 7753.

Ent käesoleva nupu kirjutasin siiski nördimusest Enn Kääriku pärast. Oma tele-esinemises ütles EKRE Tartu volikogu liikmekandidaatide liider Enn Käärik: „Konservatiivid ei valeta!“ Jah, poleks paha! Aga ‘oleks’ ja ‘poleks’ on ise pahad poisid. Täpsemalt: on tühjad kohad.

Vello Leito

12.10.2013

1,418 total views, 1 views today

Print Friendly

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>