Vale eeldus võimaldab meelevaldseid järeldusi. Täiendatud 16.07.2013

Matti Ilves on kirjutanud sellise loo:

 „Laupäev, 13. juuli 2013

MATTI ILVES: GRUPIMÕTLEMISEST

Meie valitsust ja kartellierakondi on tabanud grupimõtlemine. Võib-olla on ka meil seda kasulik teada.
Grupimõtlemise mudel, Irving Janise ja Leon Manni järgi (1977):

Eeldused

-tugev ühtekuuluvus otsustajategrupi sees;
-grupi isoleeritus välismõjudest;
-võimukas autoritaarne liider;
-normide/protsetuuride puudumine, millega uuritakse alternatiivsete tegevussuundade positiivseid ja negatiivseid külgi;
-kõrge stressitase, mida tekitavad välised ohud ja madal lootus leida paremat lahendust kui see, mida pooldab grupi liider.
Tugev soov konsensuse (täieliku üksmeele) järele.

Grupimõtlemise sümptomid

-haavamatuse illusioon;
-usk grupi moraalsusse;
-kollektiivne mõtlemine;
-stereoptüüpsed vaated teiste gruppide kohta (kurjuse kehastus);
-kahtluste või vastaliste (erinevate) arvamuste enesetsenseerimine;
-üksmeelsuse illusioon;
-otsene surve teisitimõtlejatele;
-ideoloogiliste “meelevalvurite” vaikiv määramine.

Tagajärjed

-puudulik ülevaade alternatiividest;
-puudulik ülevaade grupi eesmärkidest;
-suutmatus hinnata eelistatud valiku riske;
-suutmatus hinnata alternatiive:
-ebapiisav informatsiooni otsimine (ekspertide poolt);
-informatsiooni valikuline kallutatud töötlemine;
-suutmatus töötada välja varuplaame.
Väike tõenäosus, et tulemused on edukad.

See on teooria mis formeerus uuringute põhjal otsustajategrupi seesmiste suhete ja vastuvõetud otsuste tõhususe kohta ja ütleb, et kõiki poliitilisi otsuseid, mis pärast Teist maailmasõda viisid Ameerika poliitika läbikukkumisele, iseloomustas grupimõtlemine.

Mis lubab meil väita, et meie kartellierakonnad ja valitsus on grupimõtlemise ilmsed ohvrid. Esiteks see, et täidetud on kõik grupimõtlemise eeldused ja sümptomid.
Silmaga on näha ka tagajärjed, kogu valitsemine ei ole edukas, see on üks suur läbikukkumine hoolimata suurustavast propagandast. Kartelliparteid on taganenud demokraatiast ja moodustanud partokraatliku valitsemissüsteemi, neid saadab üks korrupsiooniskandaal teise järel ning nende lõppu pole näha.“

Tundub nagu tark lugu olema, kuid ei ole tegelikult, sest põhieeldus on vale. Nimelt saab grupimõtlemine tekkida ja areneda üksnes vabas ühiskonnas, mis ei ole välissurve ja kontrolli all. Artiklis toodu näide on hea tõestus minu väite tõestuseks, nimelt pole USA valitsus ja ühiskond kunagi olnud vaba ja sõltumatu, vaid on väliskontrolli all juba pikalt: vabamüürlus, semitism, finatsoligarhia jne. Sama lugu eesti ühiskonnaga, näiline grupimõtlemine on kohustuslik kurijategijate vandeseltslus. mingist iseseisvusesgt ja vabast ühiskonnast ei saa siin rääkida, sest juhotakse riigikogu Euroopa Komisjonist, demokraatiast pole trupp nad mitte taganeneud, vaid selline luksus on toompea näitetrupile lausa ära keelatud.

Kõike seda teab Matti Ilves ilma minutagi ja ikkagi on ta kirjutanud loo kui klassi seinalehte. Mis selle taga, miks? Sellepärast, et olla solidaarne eurookupantide ja eurorahvuslast valevandega milleks on väide, et Eesti on iseseisev ja suveräänne rahvusriik. Ei ole mette! Matti Ilvese artikkel on puhas eurorahvuslase poliitpropaganda.

Vello Leito

15.07.2013

NB! Mis mina arvan grupimõtlemisest, seda loe siit: -2012/12/03/vello-leito-eesti-meedias-ei-ole-grupimotlemist-vaid-on-totaalne-tsensuur-

1,386 total views, 5 views today

Print Friendly

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to www.sweetcaptcha.com:80 (Connection timed out) in /data01/virt2191/domeenid/www.iseseisvuspartei.ee/htdocs/wp-content/plugins/sweetcaptcha-revolutionary-free-captcha-service/library/sweetcaptcha.php on line 81