Ümmarguse jutuga ümarlaud

Oht, et presidendi kokkukutsutud ümarlauaga läheb samamoodi nagu parteide rahastamise töögrupi töötulemustega riigikogus, on üsna suur. Põhiseaduskomisjon on süsteemi korrastamise sildi all andmas ettevõtetele parteide toetamise õigust. Olukorras, kus üldsus ootab pikisilmi muutusi, üritavad parteid muutuste tuules senist kreenis olukorda endi jaoks veelgi kasulikumaks keerata.

Ühest küljest oleks tegemist senise praktika seadustamisega, kus ettevõtete raha trügis läbi eraisikute sularahaannetuste erakondade kontodele, saavutamaks soovitud seadusemuudatusi. Otsekui vastutasuks ettevõtete rahakraanide lahtikeeramise eest lubatakse eraisikute annetusi piirata 1200 euroga aastas. Kuid ettevõtete raha on mitut pidi ohtlik. Esiteks võidakse üsna laialdaselt hakata endale sobivaid seadusi ostma. Teisalt tekib rahast huvitatud erakondadele võimalus ka väljapressimisteks – kes meile obrokit ei maksa, selle tegevusele paneme põõna omapoolse seadusemuudatusega. Pealegi – miks ei võiks ettevõtjad annetada enda nime alt, milleks ajada asja segasemaks ja sisse tuua ettevõtted?

Võib mõista, et erakondadele on meeltmööda saada rohkem raha väiksema vaevaga. Riigieelarvest saadakse seda niigi suurtes kogustes ning demokraatia arendamise sildi all tahetakse rahavoogu veelgi suurendada. Oleme endiselt arvamusel, et riigilt saadav toetus peab sõltuma kogutud liikmemaksude hulgast.

Niisiis polnud erilist lootustki, et IRLi kampsunite ettepanek maksta erakondadele edaspidi kolmandiku vähem toetust riigieelarve lugemisel läbi läheks. Veel vähem meeldiks erakondadele Jüri Adamsi EPLis tehtud ettepanek, mis keelaks kasutada riiklikku toetust kampaania- ja reklaamikuludeks.

Pole ime, et sellises õhkkonnas suhtub üle poole Õhtulehe küsitlusele vastanuist ka Kadrioru ümarlauda kahtlusega. Muuta saavad sellist suhtumist ainult laua ääres istujad ise. Üsna pea on näha, kas arutelud toimuvad Toompealt tuttava teerullipoliitika abil või rakendatakse peenemat vabakondade kodustamise meetodit.

___________________________

Postitas EIP teabetoimkond

1,603 total views, 1 views today

Print Friendly

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to www.sweetcaptcha.com:80 (Connection timed out) in /data01/virt2191/domeenid/www.iseseisvuspartei.ee/htdocs/wp-content/plugins/sweetcaptcha-revolutionary-free-captcha-service/library/sweetcaptcha.php on line 81