Facebook: 
   Sisu: 
 

Tuleb, tuleb …

… Euroopa Uus Kord tuleb. Kahekiiruseline Euroopa tuleb … Tõsi, veidi on veel aega järelemõelda ja pattu kahetseda.

EIP teabetoimkond

____________________

www.DELFI.ee

Euroopa Liit vajab uut tuleviku konventi, kus meie ühenduse liikmesriigid, seega kodanikud, saavad otsustada homse Euroopa korralduse üle, leidsid ühiselt Eesti president Toomas Hendrik Ilves ja Itaalia kahekordne peaminister Giuliano Amato Firenzes Euroopa Ülikool-Instituudis (EUI) peetud diskussioonil.

Euroopa Liidu tänased otsustusmehhanismid on aeglased, kohmakad ja jäävad kiirele ajale jalgu, tõdesid president Ilves ja Giuliano Amato.

Mõlemad näevad ühenduse tulevikku senisest oluliselt föderaalsemana ning peavad võimalikuks, et Euroopa Parlament muutuks kahekojaliseks, kus ühes kojas on esindatud võrdselt kõik liikmesriigid ja teine koda valitaks praeguse korra järgi.

Samas hoiatas president Ilves nn üle-euroopaliste valimiste eest, mis annaks paratamatult eeliste suurematele liikmesriikidele.

„See murrab Euroopa Liidu,“ ütles ta. „Kõigi liikmesmaade rahvuslikku identiteeti ja huve tuleb respekteerida. See on osa solidaarsusest, millele Euroopa Liit toetub.“

Eesti riigipea rõhutas, et kuna Euroopa Liit ei ole eliidi projekt, siis ei saa ühenduse tuleviku üle arutada vaid valitsused ja poliitikud: „See peab olema Euroopa Liidu kodanike vaidlus ja arutelu, mis näitab, milline saab olema meie ühenduse tulevik.“

1,635 total views, 2 views today

Print Friendly

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>