Poisikeste valitsuste netotulemus

Euroopa Liit pakub liikmetele vajadusel appi politseiüksust

Juhan Haravee

Eesti siiski ei kuulu Euroopa struktuuri nimega EuroGendFor, mis pakub liikmesriikidele abi avaliku korra tagamisel, terrorismiga võitlemisel ja tsiviilrahutuste kontrolli all hoidmisel. Lühidalt – sandarmiteenust. Õnneks on meiegi valitsusel väidetavalt õigus pöörduda abipalvega EuroGendFori (EGF) poole, kui vastav vajadus sotsiaalsete pingete jätkuval suurenemisel tekkima peaks.

Eesti on siiani üles näidanud eeskujulikku eurointegratsioonivõimekust, aga enam ei astuta ühte või teise euroseltskonda, olgu seal ees nii väärikad tegelased kui tahes. Välisminister Urmas Paet on hiljuti vihjanud koguni vajadusele Eesti osalusnimekiri kriitilise pilguga läbi vaadata – ehk õnnestub siin-seal veidi rahagi kokku hoida.

Sõjaväeline politseiühendus

2007. aastal Hispaania, Hollandi, Itaalia, Portugali ja Prantsusmaa eestvõttel loodud sõjaväeline politseiühendus EuroGendFor pole niisiis Eestis väärilist huvi pälvinud. Ka 2008. aastal eurosandarmeeriaga ühinenud Rumeenia eeskuju ja Poola/Leedu kaasalöömine partneriseisuses pole meid mõjutanud, kuigi sisejulgeoleku tagamine ei ole ometi asi, millega saaks homseni oodata

Kuna eurosandarmeeriat juhib ministeeriumidevaheline komitee (CIMIN), kuhu kuuluvad liikmesriikide julgeolekujõude ja välissuhteid kureerivate ametkondade esindajad, küsigem siinsetelt asjaomastelt endilt.

“Meie teada pole Eestil soovi nimetatud organisatsiooniga ühineda,” edastab välisteenistuse seisukoha Mariann Sudakov sealsest pressitalitusest.

“Kaitseministeeriumi poolt saame öelda nii palju, et Euroopa Liidu sandarmeeriasse ehk EuroGendFori panustavad riigid, kellel on sandarmeeriaüksused olemas,” ütleb kaitseministeeriumi pressiesindaja Artur Jugaste ja juhatab teed edasi. “Eestis sandarmeeria kui selline puudub, need ülesanded on jaotatud teiste riigistruktuuride vahel – täpsemalt oskab selgitada siseministeerium.”

Kaitseministeeriumi seisukohta kinnitab EuroGendFori kodulehekülje selgitus, mille kohaselt on viiel asutajaliikmel tõepoolest olemas oma militaarstaatuses julgeolekujõud, mida võib julgesti sandarmeeriaks nimetada.

Siseministeeriumist, keda lahkelt soovitasid ka kolleegid Islandi väljakult ja Sakala tänavalt, tuli vastus, et meie EGFi puudutav päring on kätte saadud ja vastatakse esimesel võimalusel. Ministeeriumi pressiesindaja Mihkel Loide sõnul jagab sisejulgeolekuametkond kaitseministeeriumiga sama seisukohta – sandarmeeriat Eestis pole ja EuroGendFori liikmelisusele Eesti ei pretendeeri.

Niisiis pole lootust, et meie mehed ühel heal päeval EuroGendFori koosseisus Vahemere-äärseid rahulolematuid tümitama hakkaksid. Ent juhul, kui meil peaks abi vaja minema, siis seda saaksime küll. EuroGendFor võib saata üksused ükskõik millisesse ELi liikmesriiki, ka neisse, mis pole Euroopa Liidu sandarmeeriat heaks kiitnud. Selleks piisavat vaid valitsuse avaldusest või Euroopa Liidu otsusest.

Samas leiavad pahatahtlikud kriitikud eurosandarmeeriast rääkides sellel organisatsioonil ühiseid jooni gestaapo ja KGBga. Nimelt puuduvat tolle riigi valitsusel, kus EuroGendFor tegutseb, selle üle igasugune kontrolli või sekkumise õigus. Eurosandarmeeriat ei saavat ka vastutusele võtta, ehkki EGF peaks järgima asukohariigi seadusi.

__________________________________________

Postitas: EIP tebetoimkond

1,500 total views, 2 views today

Print Friendly

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>