Statistikaamet: aga kui suurt numbrit te soovite?

Avalikkuse mõjutamisel pole tähtis mitte see, mis kirjas statistikaameti kodulehel, vaid see, mis ja kuidas meedia vahendusel avalikkuse ette jõuab. Lugege tähelepanelikult läbi www.E24.ee 22.02.2011 tekst: “Reaalpalk langes üheksandat kvartalit järjest”.

Väljavõte sellest: “Reaalpalk, milles tarbijahinna indeksi mõju on arvesse võetud ning mis näitab palga ostujõudu, langes aasta lõpus üheksandat kvartalit järjest. Mullu IV kvartalis langes reaalpalk 1,2 protsenti.

Statistikaameti teatel oli keskmine brutopalk 2010. aasta neljandas kvartalis 814 eurot ehk 12 735 krooni, kerkides 2009. aastaga võrreldes 3,9%. … “

Just nagu sovjetiajal on sobiv number igale maitsele olemas vanas heas stiilis: aga millist numbrit soovite!? Kui küsib Vello Leito, siis ütleb ESA, et reaalpalk langes 1,2 protsenti ja ma olen sunnitud vaikima, sest number on päris õige. Aga kui küsib Andrus Ansip, siis saab ta vastuseks, et palk aastaga tõusis 3,9%, ning Ansip läheb näost muhedaks: väga hea, statistikaamet, väga hea!

Loomulikult ei hakka Ansip kellelegi seletama, et see on brutopalkade artitkmeetiline keskmine jooksvates hindadses ja saadud on see number küsitluste teel. Loomulikult ei hakka ta ka seletama (juhul kui ikka ise teab), et aasta lõpus oli faktipõhiselt mediaankeskmine brutopalk 8068 krooni. Ammugi ei hakka ta kellelegi seletama, et viimase ostujõud taandatuna võrdlusaastale, milleks on EL poolt kohustuslikult aasta 2000, oli vaid 5035 krooni.

Statistikaamet on õppinud sujuvalt välja tulema: minul pole millestki kinni hakata, rahvas aga ahhetab, näe keskmine palk juba tõuseb! Anna vaid palganumber jooksvates hindades ja rahvas on rahul. Nii väike asi, aga vaata kuidas mõjub.

Vello Leito

30.03.2011

1,352 total views, 1 views today

Print Friendly

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to www.sweetcaptcha.com:80 (Connection timed out) in /data01/virt2191/domeenid/www.iseseisvuspartei.ee/htdocs/wp-content/plugins/sweetcaptcha-revolutionary-free-captcha-service/library/sweetcaptcha.php on line 81