Eestis loodud SKP kasvas, Eesti majandus kahanes

Eesti Statistikaameti 11.11.2010 pressiavaldus:

“III kvartali majanduskasvu toetas töötleva tööstuse tugev eksport

Esialgsetel andmetel kasvas Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) 2010. aasta III kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 4,7%, teatab Statistikaamet.

SKP kasvas teist kvartalit järjest, tänavu II kvartalis oli kasv 3,1%.

III kvartali SKP-le avaldas enim mõju töötlevas tööstuses tugeva ekspordi toel loodud lisandväärtuse kasv. Samuti suurenes kodumaisele turule suunatud töötleva tööstuse toodangu müük, mis annab märku sisemajanduse nõudluse paranemisest. Viimati suurenes kodumaisel turul müüdud töötleva tööstuse toodang 2008. aasta I kvartalis. Kogu tööstussektoris loodud koondlisandväärtus kasvas esialgsel hinnangul 14%, ilma ehituse tegevusalata isegi 23%. Tööstussektorisse kuuluvad peale töötleva tööstuse veel mäetööstuse, elektrienergia-, gaasi- ja veevarustuse ning ehituse tegevusala. Ehituses, mille toodang on suunatud peamiselt kohalikule turule, loodud lisandväärtus oli jätkuvalt languses.

Lisaks tööstussektorile avaldas SKP kasvule suuremat mõju veel hulgi- ja jaekaubanduse ning veonduse, laonduse ja side tegevusala lisandväärtuse kasv.

Finantsvahenduse lisandväärtuse kasv kiirenes peamiselt netointressitulu tugeva kasvu toel.

Kodumajapidamiste, kasumitaotluseta institutsioonide ja valitsemissektori lisandväärtus esialgsetel andmetel vähenes.

Eelmise kvartaliga võrreldes kasvas sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKP III kvartalis 0,5%, II kvartalis 1,9% ja I kvartalis 1,1%. Seega, kõrvuti asuvate kvartalite võrdluses SKP kasvu kiirus III kvartalis mõnevõrra aeglustus.”

Lugege tähelepanelikult läbi pressiavalduse tekst ja pange tähele, et kuskil enam ei räägita Eesti majandusest, vaid üksnes majandusest üldises mõistes, milles Eesti majandus on vaid osa tervikust. Räägitakse Eesti sisemajanduse koguprodukti SKP kasvust. Targu jäetakse rääkimata rahvuslikust koguproduktist RKP ja reaalselt kasutatavast netorahvatulust NKT (vt tabel 10.60 minu artikli “Eesti Statistikaamet – manipuleerija või rafineeritud kurjategija?” V osas).

Aga milline oli/on siiski Eesti majanduse käekäik, see ju meie jaoks esmatähtis. Sellest paraku pressiteates juttu ei ole. Küll aga on kaalukas viide sellele, et kasvu ei olnudki. Pressiteatest: “III kvartali SKP-le avalda enim mõju töötlevas tööstuses tugeva ekspordi toel loodud lisandväärtuse kasv.” Ent töötlev tööstus ja selle eksport on välisettevõtluse käes, seega kasumit toodeti neile. Kokkuvõtvalt: SKP kasvas, RKP kahanes, NKT samuti. Hetkel sellele väitele täpset arvulist tõestust anda pole võimalik, see saab võimalikuks siis, kui kõik tabeli 10.60. komponentide arvsuurused avalikustatakse.

Vello Leito

12.11.2010

1,384 total views, 1 views today

Print Friendly

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to www.sweetcaptcha.com:80 (Connection timed out) in /data01/virt2191/domeenid/www.iseseisvuspartei.ee/htdocs/wp-content/plugins/sweetcaptcha-revolutionary-free-captcha-service/library/sweetcaptcha.php on line 81