Tšehhi valitsuspartei teeb äri oma liikmete isikuandmetega

Tšehhi valitsusliitu kuuluv Kodanike Demokraatlik Partei soostus müüma oma 32 000 liikme isikuandmeid hinnaga 40-60 eurosenti tükk telemarketingifirmadele,“ teatas 20. septembril 2010 Euroopa-teemaline internetiväljaanne „EU Observer“.

 

„Juba sel sügisel jõuavad KDP liikmete e-postkasti ärialased pakkumised, olgu siis telefonifirmadelt või pankadelt,“ kirjutas 17. septembril 2010 esiküljeloos Tšehhi ajaleht „Hospodářské noviny“ (tõlkes: „Majandusleht“). Lehe andmetel ei anna partei juhtkond firmadele siiski realiikmete isikuandmeid otse, vaid lihtsalt edastab reklaamiostjalt saadud teated oma sisekanalite kaudu.

 

„Kui keegi ei taha seda reklaami saada, siis tõmbame ta saajate nimekirjast loomulikult maha,“ kinnitas majanduslehele KDP pressiesindaja Tomáš Bartovský.

 

KDP mänedžer Jan Kočí tunnistas „Hospodářské noviny“ ajakirjanikule, et esimesed lepingud asjasthuvitatud firmadega ongi juba allkirjastatud.

 

„KDP võiks oma liikmete „müügiga“ teenida mitu miljonit, kuna tal on atraktiivne sotsiaalne struktuur: liikmete hulgas on palju kõrgharidusega ja keskmisest suurema sissetulekuga inimesi. Ühele liikmele reklaami edastamise eest võiks partei teenida 10-15 krooni, kokku seega ühelt firmalt umbes pool miljonit krooni,“ hindas majandusleht KDP kõnealuse äriidee tulusust. (Pool miljonit Tšehhi krooni on u. 317 000 Eesti krooni. – T. K.)

 

Oma liikmete isikuandmetega äri tegema sundis KDP-d valitsuse otsus vähendada erakondadele jagatavat riigieelarvelist toetust. Nimelt otsustas KDP esimehe Petr Nečasi juhitav valitsus, et alates 2011. aastast saavad erakonnad riigilt iga oma parlamendiliikme ja volikoguliikme eest viis protsenti vähem raha kui seni. Näiteks seadusandja aastane „rahaline väärtus“ kahaneb 900 000-lt 855 000-le Tšehhi kroonile (vastavalt u. 570 000 ja 542 000 EEK), volikoguliikme oma aga 250 000-lt 237 000-le Tšehhi kroonile (vastavalt u. 158 000 ja 150 000 EEK). Seetõttu saab KDP 2011. aastal riigieelarvest umbkaudu seitse miljonit krooni (u. 4,4 milj. EEK) vähem kui sai näiteks tänavu.

 

Tõnu Kalvet

Allikad: „EU Observer“, „Hospodářské noviny“

891 total views, 2 views today

Print Friendly

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /data01/virt2191/domeenid/www.iseseisvuspartei.ee/htdocs/wp-content/plugins/sweetcaptcha-revolutionary-free-captcha-service/library/sweetcaptcha.php on line 81

Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to www.sweetcaptcha.com:80 (php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known) in /data01/virt2191/domeenid/www.iseseisvuspartei.ee/htdocs/wp-content/plugins/sweetcaptcha-revolutionary-free-captcha-service/library/sweetcaptcha.php on line 81