Rootsis jõudsid parlamenti ka rahvuslased

Pühapäeval, 19. septembril 2010 Rootsis toimunud parlamendivalimistel ületas valimiskünnise ka rahvuslaste erakond nimega Rootsi Demokraadid (rootsi k. Sverigedemokraterna). Ta kogus 5,7 protsenti häältest ja saab Riksdagi uues koosseisus endale 20 saadikukohta, selgub 20. septembril 2010 Saksa internetiportaalis „Parties and Elections“ avaldatud andmetest.

 

Eelmistel, 2006. aastal toimunud valimistel Rootsi Demokraadid parlamenti ei pääsenud, kuna kogusid vaid 2,9 protsenti häältest.

 

Seekordsete valimiste võitjaks saab pidada senisesse valitsusse kuuluvat, paremtsentristlikest erakondadest koosnevat blokki, kes kogus 49,1 protsenti häältest ja saavutas 172 saadikukohta. Vasakpoolsed erakonnad (sotsiaaldemokraadid, rohelised jms.) said 349-st saadikukohast 157, teatas valimisjärgsel päeva esimestel tundidel menukas Ungari internetiväljaanne „Kuruc“.

 

Rootsi Demokraadid kujunevad uues parlamendi koosseisus seetõttu kaalukeeleks, märgib „Kuruc“. Nendega on sunnitud arvestama nii valitsus kui ka vastasrind.

 

Tõnu Kalvet

Allikad:

http://parties-and-elections.de/sweden.html,

http://kuruc.info/r/4/66424/

http://kuruc.info/r/4/66420/

1,054 total views, 2 views today

Print Friendly

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>