Vello Leito, 26.08.2009: Majanduslanguse aeglustumise kohta arvandmed puuduvad. Täiendatud 13.11.2009: Minu prognoos osutus kõige täpsemaks.

Kordan üle oma 26.08.2009 prognoosi (vt artiklit kodulehelt):

1. majanuslangus jätkub ka III kvartalis;

2. kolmandas kvartalis majanduslangus kiireneb võrreldes teise kvartaliga.

Eile, 12.11.2009 avalikustas Statistikaamet III kvartali majandustulemused. Ei puudunud palju, et minu prognoos oleks osutunud selgeltnägelikult täpseks, sest ehkki III kvartalis majanduslangus küll ei kiirenenud, ent jätkus peaaegu sama kiirusega: II kv majanduslangus võrrelduna I kvartaliga oli 3,4%, III kv langus võrreldes II kvartaliga oli 2,8% (möödunud aastastega võrreldes vastavalt 16,1/15,3%)! Noh veidi jäi puudu, aga see 2,8% on Statistikaameti esialgne prognoos, täpsustatud andmed antakse avalikkusele 9. detsembril, võimalik et täpsustus nihutab minu prognoosi paremuse poole.

Mitte ükski „õukonnaprognosist“ ei ennustanud majanduslanguse jätkumist, pigem tõusu. Heido Vitsur raputab tuhka pähe: „Ma ei oodanud küll majanduskasvu algust ega ka täielikku stabiliseerumist, kuid langustempo kiirenemine võrreldes teise kvartaliga ulatuses, mis vastab ligikaudu 5% suurusele aastalangusele, seda ma küll ei oodanud,“ 12.11.2009, EPL Online.

Prognoosin siinkohal, et majanduslangus jätkub Eestis veel vähemalt ühe kvartali jagu, ülimalt tõenäoliselt aga koguni kahe kvartali jagu.

Täna sai teatavaks, et euroalal on majanduslangus lõppenud, kolmandas kvartalis pööras majandus tõusule 0,2% võrra. Eelmise aasta II kvartaliga võrreldes oli euroala majanduslangus 4,3%. Nii et meie riigi majanduse juhtidel tuleb leida uus viigileht oma makrovalede varjamiseks.

Tuletan meelde minu kõige olulisemad prognoosid, mis tegin juba kolm aastat tagasi:

1. Eestis tuleb sügav majanduslangus ja see peatub -22% kohal;

2. tööpuudus tõuseb 25-30% vahele;

3. töötute arv tõuseb üle 150 000 (kõik töötuseliigid kokku);

4. Eestis tuleb majanduslik ja sotsiaalne kaos

Vello Leito

13.11.2009

797 total views, 1 views today

Print Friendly

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /data01/virt2191/domeenid/www.iseseisvuspartei.ee/htdocs/wp-content/plugins/sweetcaptcha-revolutionary-free-captcha-service/library/sweetcaptcha.php on line 81

Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to www.sweetcaptcha.com:80 (php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known) in /data01/virt2191/domeenid/www.iseseisvuspartei.ee/htdocs/wp-content/plugins/sweetcaptcha-revolutionary-free-captcha-service/library/sweetcaptcha.php on line 81