Euroopa rahvuslased koonduvad

 

Ungaris loodi laupäeval, 24. oktoobril Euroopa Rahvuslike Liikumiste Liit. Tegemist on Euroopa patriootlikke jõude ühendama mõeldud katusorganisatsiooniga, millest peaks asutajate tahtel kujunema ajapikku üle-euroopaline rahvuslaste erakond.

Euroopa Rahvuslike Liikumiste Liit asutas viis erakonda: Liikumine Parema Ungari Eest, Prantsuse Rahvusrinne, Belgia Rahvusrinne, Rootsi Rahvusdemokraadid ja Itaalia partei Fiamma Tricolore.

Ettevõtmise käivitajaks oli Ungari rahvuslaste mõjukaim erakond, Liikumine Parema Ungari Eest (lüh. LPUE). Seetõttu valitigi asutamisleppe allkirjastamispaigaks Budapest. Lepe allkirjastati LPUE laupäeval peetud kongressi raames.

Euroopa Parlamendi saadik ja ühtlasi LPUE aseesimees Zoltán Balczó ütles ajakirjandusele, et loodud katusorganisatsiooniga ühinemisest olevat huvitatud ka Briti Rahvuspartei, samuti käivat läbirääkimised ses küsimuses Austria Vabadusparteiga ning ka Hispaania ja Portugali rahvuslastega.

Budapestis allkirjastatud asutamislepe koosneb üheksast punktist.

Üks punkt ütleb otsesõnu, et pooldatakse vabadest, sõltumatutest ja võrdväärsetest riikidest koosnevat Euroopat ning ollakse kindlalt vastu riikideülese suurriigi loomisele.

Üks teine punkt ütleb, et allakirjutanud on vastu igasugusele imperialismile, s.t. nii usulisele, poliitilisele, majanduslikule kui ka rahanduslikule imperialismile. Samuti ollakse otsustavalt vastu terrorismile. Ühtlasi kutsutakse üles võitlema üleilmastumise lagundava mõju vastu.

Lisaks peavad asutajaliikmed oluliseks, et säiliks Euroopale nii iseloomulik mitmekesisus, mis väljendub Euroopa põlisrahvaste mõttelaadi, kultuuri, keelte ja kommete eripäras.

LPUE esimees Gábor Vona ütles ajakirjandusele, et hindab Budapestis allkirjastatud lepet väga kõrgelt, kuna iga poliitiline organisatsioon tahab ju leida liitlasi mitte üksnes kodumaal, vaid ka välismaal.

„See võitlus, mida meie siin Ungaris peame, pole pelgalt Ungari võitlus. Tuleb ju samade eesmärkide nimel, samade vaenlaste vastu võidelda teistelgi. See kokkulepe oli õhus tegelikult juba kaua aega ja ma loodan, et paneb nüüd aluse uuele Euroopale me muutuvas maailmas – sellisele Euroopale, mis ei kujune Euroopa Ühendriikideks, nagu Lissaboni lepe tahaks, vaid millest tuleb rahvuste Euroopa,“ ütles Vona.

Vona hinnangul peaks kõnealune ettevõtmine saatma seni levitatud jutud LPUE isolatsionismipüüdluste kohta nende õigesse paika – muinasjuturaamatutesse.

LPUE on Ungari tugevuselt kolmas partei. Tänavu suvel peetud Europarlamendi valimistel kogus LPUE 14,77 protsenti häältest ja saavutas kolm saadikukohta.

Seni oli Euroopa patriootlike jõudude suurimaks katusorganisatsiooniks Euroopa Rahvusrinne.

 

Tõnu Kalvet

1,405 total views, 6 views today

Print Friendly

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to www.sweetcaptcha.com:80 (Connection timed out) in /data01/virt2191/domeenid/www.iseseisvuspartei.ee/htdocs/wp-content/plugins/sweetcaptcha-revolutionary-free-captcha-service/library/sweetcaptcha.php on line 81