Tõnu Kalvet: Jevroopa kultuuripealinn aastal 2011 – Kolõvan

Tallinnas püstitati 18 .oktoobril 2009 üks Guinnessi rekord: terve linna peale leidus vaid 364 hääleõiguslikku inimest, kelle vaated langevad kokku Eesti Vabariigi põhiseaduse preambulas öelduga. Mäluvärskenduseks: Tallinnas elab üle neljasaja tuhande inimese.

Põhiseaduse preambula kohaselt on Eesti selline riik, „mis peab tagama eesti rahvuse ja kultuuri säilimise läbi aegade“. 18. oktoobril toimunud kohaliku omavalitsuse valimistel sai Tallinnas suurima toetuse aga hoopis jõud, kelle jaoks on esmatähtis miski muu kui eesti rahvuse ja kultuuri säilimine läbi aegade. Selle jõu koondnimetus on venemeelne jõud. Ta põhihuviks on tagada siinsete venelaste ja teiste tulnukate heaolu. Tallinna põlisasukate, eestlaste käekäik läheb sellele jõule korda alles pärast seda, kui tulnukate kõik soovid on täidetud.

Venemeelse jõu tuntuim esindaja, Keskerakond, sai seekord ülekaaluka võidu: kogus üle saja neljateist tuhande hääle (osakaal: üle 53 protsendi). Keskerakonna esimees Edgar Savisaar kogus üksinda peaaegu 39 000 häält, s.t. rohkem kui paremuselt järgmise häältesaagi saanud partei, Reformierakond tervikuna (u. 35,5 tuhat).

Lisaks sai võrdlemisi palju hääli ka kolm muulaste valimisliitu – Klenski nimekiri – Vene keskus (2630 häält), Vene Vasakliit Meie Linn (521) ja Tallinna Linnarahva Heaolu Eest (240).

Venemeelsetele jõududele oma hääle andnud valijad väljendasid seeläbi selget poolehoidu sellele, et Tallinna valitsemisel jätkuks põliselanike vastane poliitika, samuti üha suureneks korruptsioon ja asjatundmatus.

Need valijad näitasid oma ühemõttelist vastuseisu põhimõttele: asjatundlikkus ja aatelisus käigu käsikäes!

Need valijad ilmutasid oma soovimatust lõpetada linna kaootiline planeerimine ja luua Tallinnale viimaks ometi oma generaalplaan.

Venemeelsete jõudude kõrval said päris palju hääli ka end „valgeteks jõududeks“ nimetavad parteid: Reformierakond, Isamaa ja Res Publica Liit, sotsiaaldemokraadid ja rohelised. Neid oleks õigem nimetada aga hoopis ükskõikseteks jõududeks. Seda väga lihtsal põhjusel: nad ei võtnud midagi ette, et takistada – NB! täiesti seaduslike vahenditega takistada! – venemeelsete jõudude tugevnemist ja võimulejäämist. Enamgi veel, suurem osa „valgetest jõududest“ lõi omal ajal ise (!) soodsad tingimused selleks, et venemeelsed jõud Tallinnas võimule saaks ja ka jääks. Tasub vaid meenutada, et just IRL-i praeguse juhi, Mart Laari teise valitsuse ajal, kümmekond aastat tagasi anti hääleõigus kõigile Eestis elavatele mittekodanikele. Samuti surus seesama valitsus vägisi läbi seaduseparanduse, mille kohaselt ei pidanud kohalikku võimuorganisse kandideerija enam oskama riigikeelt.

Meenutagem: Tallinna keskerakondliku linnavoliniku Vladimir Belõi omaaegne „ma ei kommentaari!“-juhtum sai võimalikuks just viimatimainitud seaduseparanduse tõttu.

Kõigele vaatamata leidus nii venemeelsetele kui ka ükskõiksetele poliitjõududele Tallinnas seekord(ki) toetajaid tublisti. Ainsat neile alternatiivi pakkuvat poliitjõudu, eestimeelseid tallinlasi esindavat valimisliitu „Alternatiiv“ pooldas seevastu kõigest 364 (!!) valijat.

Äsjalõppenud valimised näitasid niisiis üliveenvalt: eestimeelsus pole Tallinnas enam moes.

Seega on täiesti õigus president Toomas Hendrik Ilvesel, kes 19. oktoobril ajakirjanike valimisteemalistele küsimustele vastates ütles, et seekordsete KOV valimiste tulemused näitasid selgelt valija tahet.

Säärase valija tahtega täies kooskõlas oleks seegi, kui linnavalitsus varsti teataks: 2011. aastal saab Jevropa kultuuripealinnaks hoopis Kolõvan.

Guinnessi rekordiraamatusse see muudatus siiski ei pääseks. Sest ta ei vastaks igale rekordile esitatavale põhinõudele: rekord peab olema uudne, seninägematu.

Venemeelsete üha suurenev laiutamine Tallinnas pole aga enam ammu mingi seninägematu asi.

Tõnu Kalvet

 

978 total views, 1 views today

Print Friendly

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>