Tõnu Kalvet: Hokitäht roosade kilplaste haardes

Käesoleva loo juhtmõte võiks olla selline: konkurendile „ära pannes“ jälgi hoolega, et sa iseennast narriks ei teeks!

Slovakk Peter Šťastný, Euroopa ja ka Põhja-Ameerika jäähokiajaloo üks väljapaistvamaid ründajaid, sattus äsja ise pentsiku (poliit)rünnaku sihtmärgiks.

Nimelt avaldas Euroopa Sotsialistlik Partei neljapäeval, 28. mail 2009 iselaadse „musta nimekirja“, kuhu oli pandud ka 52-aastane Šťastný. (Endine hokitäht on juba aastaid poliitik ja 2004. aastast alates Euroopa Parlamendi saadik, kuuludes seal mõjuvõimsaimasse, eurokonservatiivide saadikurühma.) Nimekirjas olijad (11 isikut) pidavat ESP teatel olema kõik sellised, kelle poolt 2009. aasta Europarlamendi valimistel hääletada ei ole soovitav. Kaheteistkümnenda persona non grata nime võis iga selle nimekirja lugeja ise sinna lisada.

Mida siis heidavad eurosotsid ette Šťastnýle?

„Härra Šťastný, kelle partei on Slovakkias opositsioonis, algatas Euroopa Rahvaparteis Slovakkia-alase seirerühma loomise, seda hoolimata asjaolust, et Slovakkial on demokraatlikult valitud parlament ja seaduslik valitsus. Härra Šťastný algatus tekitas mulje, justkui Slovakkias ei olekski demokraatlikku riigikorda ja seal ei austatakski inim- ega kodanikuõigusi.“

Selline oligi siis eurosotside meelest Šťastný „patt“. „Süüdlane“ ise teatas seepeale, et peab endale suureks auks olla sotside kaheteistkümne suurema vaenlase hulgas, sest see tähendavat, et ta on teinud Europarlamendis oldud aja jooksul head tööd.

Eurosotside käitumise kilplaslikkus selgus Šťastný kodupartei, Slovakkia Demokraatlik-Kristliku Liidu tehtud vastulausest. Seal meenutatakse, et eurosotsid kritiseerivad Šťastnýt selle eest, et too pärast viimatisi, 2006. aastal toimunud parlamendivalimisi hoiatas: on oht, et valimised võitnud erakond „Suund – sotsiaaldemokraatia“ (slovaki k. lüh. Smer) kutsub valitsusse kaks käremeelset erakonda – Liikumise Demokraatliku Slovakkia Eest ning Slovakkia Rahvuspartei. Ometi pitsitasid eurosotsid ise hiljem Smeri just selle eest, et selline valitsusliit tõepoolest sündis.

„Euroopa sotsialistid käivitasid Smeri vastu mitu kuud kestnud distsiplinaarjuurdluse, Euroopa sotsialistid kaalusid tõsiselt Smeri väljaviskamist oma ridadest, Euroopa sotsialistid panid LDSE-ga ja SRP-ga valitsusliidu sõlmimise eest Smeri häbiposti – ning heidavad nüüd Šťastnýle ette, et viimane oli hoiatanud sellise kolmikliidu sõlmimise ja sellega kaasneva eest,“ avas SDKL-i vastulause käesoleva juhtumi tausta.

„Seda kõike oligi oodata, valimiskampaania läheneb ju lõpule, mistõttu iga sotsialist otsib ettekäänet oma vastaskandidaati näotult ja alusetult rünnata,“ öeldakse SDKL-i vastulause algusosas.

Erinevalt spordist, poliitikas teatavasti ausa mängu põhimõtet eriti ei järgita. Küll aga oleks loogiline eeldada, et oma vastast ründavad poliitikud ei tee seda nii totralt ja iseenda mainet kahjustavalt, nagu tegid äsja Peter Šťastnýt rünnates „roosad kilplased“…

Tõnu Kalvet

1,267 total views, 1 views today

Print Friendly

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>