EIP esimehe vastus Lass24.ee reportei päringule e-valimiste küsimuses, II. Täiendatud 04.03.2009

Eestis kasutatakse valimistel salajast hääletust. See hääletusmeetod nõuab ilma igasuguste reservatsioonideta kahe tingimuse täitmist:

  1. valijal peab olema võimalus veenduda, et tema hääletus jääb anonüümseks;
  2. valijatel ja vaatlejatel peab olema võltsimisvälistatud võimalus jälgida, et hääl läheb anonüümsena sellele/sinna kuhu hääl oli suunatud.

Need tingimused on täidetavad vaid sellise valimiskorralduse puhul nagu see on kirjeldatud käesoleva seisukohavõtu I osas (vt esilehekülg 21.02.2009).

Saksamaa föderaalne konstitutsioonikohus leidis 03.03.2009, et alates 1999. aastast kolm korda Saksamaal kasutusel olnud e-hääletuse aparaadid ei olnud põhiseaduse kohased seetõttu, et valija ei saanud kontrollida kellele tema hääl läks.

Saksamaa konstitutsioonikohtu selline otsus on vale, sest jättis välja nõude, et ka vaatleja(te)l peab olema võimalus jälgida kõikide häälte anonüümset ja võltismisvälistatud liikumist valijalt valitud subjektile/objektile.

Sellega kordas Saksa konstitutsioonikohus endiselt põhiseaduse vastasust jättes e-valimissüsteemi põhimõtteliselt jõusse.

Kuna võltsimisvaba e-hääletust pole võimalik põhimõtteliselt luua, siis on kahetsusväärne, et Saksamaa rakendab teadlikult samasugust võltsingutele avatud valimissüsteemi nagu seda teevad Eesti ja Venemaa. Samas on see ka ootuspärane, sest Euroopa impeeriumi (Euroopa ühiskodu, alias Eurussia impeeriumi) loomist alustasid kolm suurriiki USA, Venemaa ja Saksamaa koos juba 1984. aastal (EL-is projekt käivitati 1986, Venemaal 1987) ja jätkavad protsessi liidritena. Sellise impeeriumi loomine ilma valede, (psühho)terrori ja valimisvõltinguteta pole aga võimalik.

Vello Leito
04.03.2009

1,140 total views, 1 views today

Print Friendly

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>