Rahvusraamatukogus avatakse näitus Ungari sõjavangidest Nõukogude Liidus

 

Reedel, 27. veebruaril kell 16.00 avab Ungari Sõjaajaloo Muuseumi peadirektor, kindralleitnant József Holló Rahvusraamatukogu 6. korruse näitusesaalis dokumentaalnäituse “Kaugel kodumaast: Ungari sõjavangid Nõukogude Liidus”.

Näituse koostamisel tegid esmakordselt koostööd Ungari ja Venemaa sõjavangide ajalugu uurivad ja dokumenteerivad institutsioonid, nagu Ungari Kaitseministeeriumi Sõjaajaloo Muuseum, Venemaa Sõjaväearhiiv, Rahvusvaheline Sõjamemoriaalide Kaitse Koostööassotsiatsioon «Sõjamemoriaal» ning Krasnogorski Sõjavangimuuseum. Näitust iseloomustab teema võimalikult apoliitiline ja objektiivne teaduslik käsitlemine. Näituse eestvedaja on Moskva Ungari Kultuurikeskuse arhiiviosakonna juhataja Éva Maria Varga.

Esimesed 60 vastasleeris võidelnud Ungari sõdurit langesid Nõukogude Liidu sõjavangi 1941. aasta alguses Ukraina territooriumil, II maailmasõja lõpuks oli nende arv 425 319. 1945. a. lõpus saadeti haiged ja invaliidid tagasi kodumaale. Laagritesse jäid sõjakurjategijateks tituleeritud vangid, kandes karistust Stalini surmani, mil võeti vastu otsus nende vabastamisest ja kojusaatmisest. 1955. a. lahkus Nõukogude Liidu vangilaagritest 370 viimast Ungari kodanikku.

Dokumentaalnäituse on Eestisse vahendanud Ungari Instituut.

Näitus on avatud 14. märtsini.

Olete oodatud!

Täiendav informatsioon:
Dénes Kalev Farkas (Ungari Instituut), tel. 644 0445
Lea Hein (RRi näituste osakond), tel. 630 7148
Annika Kubja
RRi avalike suhete spetsialist, tel. 630 7260
www.rahvusraamatukogu.ee

1,178 total views, 7 views today

Print Friendly

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to www.sweetcaptcha.com:80 (Connection timed out) in /data01/virt2191/domeenid/www.iseseisvuspartei.ee/htdocs/wp-content/plugins/sweetcaptcha-revolutionary-free-captcha-service/library/sweetcaptcha.php on line 81