EIP esimehe vastus Lass24.ee reporteri päringule e-valimiste küsimuses

Tere,

Koostan artiklit e-valimistest ning sooviks Teie erakonnalt paari lühikommentaari. Äärmiselt kena oleks kui mõnelt erakonna juhtfiguurilt, eks ise otsustate, kes seda soovib. Küsimused on lihtsad ja lühikesed, täiendina Vabariigi Valimiskomisjoni E-valimiste projektijuhi Tarvi Martensi intervjuule.

  1. Kas peate e-valimisi turvaliseks
  2. Kuidas Te ise hääletate?
  3. Tulevikku vaadates. Kas e-valimisi peaks arendama ka Vabariigi Presidendi valimiste tarbeks? (Sh Riigikogus ja valimiskogus)

Lugupidamisega

Tõnis Veelmaa

Lass24.ee reporter

Vastus:

Lgp Tõnis Veelmaa

1. Valimised on toimunud ainult siis, kui vaatlejatel on olnud võimalik füüsiliselt jälgida valija liikumist sedeliga, selle kasti laskmist, kasti sisu väljavalamist, hunnikutesse jagamist ja lugemist. Kõik peab olema filmitav, ka see, et mis märge on igal sedelil kui neid hunnikutesse laotatakse. Kast peab olema kas läbipaistev, või peab olema vaatlejatel õigus pildistada selle sisu enne sedelite sisselaskmist.

Kõik valimised, kus “hääle” liikumine pole algusest lõpuni vaatlejate poolt jäädvutatav, on kehtetud.

2. Hääletan valimisjaoskonnas.

3. Igasugune elektrooniline hääletamismeetod on aprioorselt valimisvõltsing, sest vaaatlejal pole võimalik jälgida kõikide häälte füüsilist liikumist algusest kuni lõpuni.

Lugupidamisega

Vello Leito, EIP esimees

21.02.2009

1,045 total views, 1 views today

Print Friendly

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>