Ungari jalgpallurit süüdistati „natsliku numbriga“ särgi kandmises

 

Belgia jalgpalliklubis KRC Genk number 88 all mängiv poolkaitsja, 23-aastane ungarlane Dániel Tőzsér võib olla sunnitud oma särginumbrit vahetama, kuna ühe valvsa kirjaniku hinnangul olevat tegemist natsliku numbriga.

Tallinna sõpruslinnas – Szolnokis – sündinud Tőzséri „kohatule” numbrile juhtis oma hiljutises ajaleheloos tähelepanu flaami kirjanik Herman Brusselmans, kelle meelest tähistab nr. 88 hitlerlikku tervitust. Kirjanik lähtus järgmisest loogikast: saksa tähestiku kaheksas täht on h, kaks kõrvutiasetsevat kaheksat moodustab seega tähepaari hh, mida võib tõlgendada ka Hitleri-aegse tervituse „Heil Hitler!” lühendina. Brusselmans väljendas esmalt kõnealuses ajaleheartiklis, seejärel aga ka ühes telesaates oma pahameelt selle üle, et keegi üldse sellise numbri all mängib, teatas 10. veebruaril 2009 oma internetiküljel tuntuim Ungari spordileht „Nemzeti Sport”.

„Meil polnud sellest sümbolist aimugi,“ tunnistas ehmunult Genki klubi president Jos Vaessen. „Sattusin sellealast saadet vaatama täiesti juhuslikult. Teavitasin kohe klubi ning kui Brusselmansil jutt osutub õigeks, siis tuleb meil see särginumber välja vahetada,“ lisas Vaessen.

Tőzsér ise tunnistas ajakirjandusele, et särginumbrit valides polnud tal natsliku Saksamaa juht meeldegi tulnud, teatas 11. veebruaril 2009 menukas Ungari portaal „Kuruc”.

„Selle numbri soovitas mul valida ema,” selgitas pikakasvuline (188 cm) ungarlane ajakirjandusele oma teo motiive. „Ema tegeleb üsna põhjalikult feng shui-ga ja ütles mulle, et see number toovat õnne. Mängin selle numbri all juba viis aastat, mängisin selle all ka Ateena AEK-s (ungarlase eelmises klubis. – T. K.), Hitleriga pole sel kõigel midagi pistmist,” ütles Ungari koondise andekamate mängijate hulka kuuluv Tőzsér.

„Nemzeti Sport” soovitab: kui Tőzsér peaks tõepoolest numbrit vahetama, siis olgu uue numbri valikul väga tähelepanelik, et vältida praegusega sarnanevasse lõksu langemist. Leht meenutab, et kahe aasta eest soovitas toonane Belgia siseminister, Patrick Dewael klubidel hoiduda mängijatele numbrit 88 ja 18 kandvate särkide jagamisest. Dewaeli sõnul märkivat arv 18 lahtiseletatult Adolf Hitlerit.

Huvitav, et Genki palgal on ka üks mängumees, kes kannab numbrit 18, märgib „Nemzeti Sport”. Selleks on… Iisraeli koondislane, ründaja Eljaniv Barda.

Tõnu Kalvet

Allikad:
www.nemzetisport.hu
www.kuruc.info
en.wikipedia.org

1,217 total views, 7 views today

Print Friendly

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to www.sweetcaptcha.com:80 (Connection timed out) in /data01/virt2191/domeenid/www.iseseisvuspartei.ee/htdocs/wp-content/plugins/sweetcaptcha-revolutionary-free-captcha-service/library/sweetcaptcha.php on line 81