Tõnu Kalvet: Võlurpresident Ilvese uusim „imetegu“ – karuteene Eesti venelastele

Eestlased võivad uhked olla: Eesti Vabariigi president, Toomas Hendrik Ilves on lausa võlur. Ta suudab ilma mingi võlukepita, kõigest paari-kolme lausega korda saata suuri asju.

Tõsi, president Ilves on võlurina alles algaja: ta suudab küll sõnade abil midagi olematuks muuta, kuid ei suuda – esialgu veel – samal moel luua. Ent küll ta ajapikku vilunumaks muutub.

Me võlurpresidendi seni viimane imetegu pärineb 20. novembrist 2008. Just sel päeval muutis ta kõigest paari-kolme lausega olematuks eestivenelaste tõsiseltvõetavuse ja seetõttu ka nende karjäärivõimalused.

„Kuidas ta seda tegi?“ võib uudishimulik lugeja siinkohal küsida.

Vastus on päris lihtne. Seda enam, et Ilvese see imetegu jooksis läbi ka Eesti ajakirjandusest. Värskendagemgi siis mälu.

„Tänasel visiidil Ida-Virumaale teatas president Toomas Hendrik Ilves Narva elanikega kohtudes, et on tuleva Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamise raames valmis pöörduma Narva elanike poole ka vene keeles. /-/

Vastates küsimusele, et kas jätkates suhete ergutamist venekeelse elanikkonnaga, oleks president valmis narvalaste poole ka vene keeles pöörduma, ütles Ilves eesti keeles, et ta ei ole selleks veel valmis. Aga täpsustavale küsimusele, kas ta veebruaris oleks juba valmis, vastas president juba vene keeles: „Loomulikult“,“ kirjutas 20. novembril 2008 internetiportaal „Delfi“.

Hea tahte avalduseks, vastutulekuks Eesti venelastele saaks seda pidada ainult väga eluvõõras inimene. Lahtiseletatult tähendas Ilvese Narvas antud lubadus hoopis seda: teie, Eesti venelased, ei saaks lihtsalt aru, kui ma räägiks teiega eesti keeles. Kõik teised Eestis elavad mitte-eestlased saaks aru; üksnes teie, venelased, ei saaks. Seepärast teengi teile erandi ja räägin teiega lausa iseseisvuspäevalgi vene keeles. Mis sest, et Eesti riigikeeleks on eesti keel ja et mina riigipeana pean seda au sees pidama ja igas oma ettevõtmises kõigile eeskujuks olema.

Igaüks võib kergesti taibata, mis tunne võis olla ülalmainitud Narva-uudist lugedes/kuuldes kõigil neil Eesti venelastel, kes olid kohusetundlikult eesti keele ära õppinud ja Eesti oludega hästi kohanenud. Kõigest paari-kolme lause abil tõmmati kriips peale nende lootustele ausal viisil, teistega võrdväärsena konkureerides karjääri teha. Nende lausetega pandi nad nüüd ühele pulgale vaimselt puudulike, alaväärtuslike olevustega, kes ei suuda endaga ise toime tulla ja kellele tuleb kõik ette-taha ära teha. Sellistega, kes vajavad erikohtlemist. Milline täiearuline tööandja tahaks selliseid, arengupeetusega isikuid tööle võtta või koguni edutada?!…

Nii muutiski Ilves kõigest paari-kolme lausega olematuks eestivenelaste tõsiseltvõetavuse ja seetõttu ka nende karjäärivõimalused.

Aga sellest me võlurpresidendile veel ei piisanud. Juba järgmisel päeval, 21. novembril 2008 Tallinnas, „Olümpia“ hotellis Eesti Koostöökogu eestvõttel toimunud konverentsil „Erinevad mälud – ühine tulevik“ rääkis ta juba hoopis teist juttu: „Kui riik – ja kui me kõik, igaüks – hakkab käsitlema mitte-eestlasi kui täiesti tavalisi inimesi, meie kaasmaalasi; kui me lõpetame nende kohtlemise erivajadustega inimestena – kelle jaoks on vaja mingit teistsugust poliitikat, olgu hariduse, tööhõive või muus vallas –, siis oleme juba astunud pika sammu õiges suunas.“

Kuulsin seda oma kõrvaga (esindasin konverentsi ühes töörühmas Eesti Iseseisvusparteid) ega suutnud ära imestada: kas tõesti on riigipea unustanud, mida ta päev varem Narvas rääkis? Või loodab äkki, et hoopis saalisolijad on selle unustanud?…

Minu mälule Ilvese võlujõud igatahes miskipärast ei mõjunud. Nähtavasti sellepärast, et me president on võlurina alles algaja. Ent küll ta ajapikku vilunumaks muutub.

Iseasi, kas alandatud eestivenelased lasevad tal endi kallal lõputult katsetada…

Tõnu Kalvet

795 total views, 1 views today

Print Friendly

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /data01/virt2191/domeenid/www.iseseisvuspartei.ee/htdocs/wp-content/plugins/sweetcaptcha-revolutionary-free-captcha-service/library/sweetcaptcha.php on line 81

Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to www.sweetcaptcha.com:80 (php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known) in /data01/virt2191/domeenid/www.iseseisvuspartei.ee/htdocs/wp-content/plugins/sweetcaptcha-revolutionary-free-captcha-service/library/sweetcaptcha.php on line 81