EIP teabetoimkond: TEINONEN KAEBAB EESTI RIIGI EUROOPA INIMÕIGUSTE KOHTUSSE

Tartu maakohtu eelmenetluskohtunik Kaie Uusen jättis rahuldamata Eesti riigi iseseisvuse ja suveräänsuse vastase ühenduse loomises ning sellisele ühendusele paramilitaarse tiiva loomise katses kahtlustatud Risto Teinoneni kaebuse, millega kahtlustatav taotles tema suhtes juba üle aasta kehtinud elukohast lahkumise keelu tühistamist. Kolmeastmeline kaebemenetlus algas juunis, kui tõkend Teinoneni suhtes oli kehtinud aasta aega. Siis lükkas kaebuse tagasi asja menetlev vanemprokurör Kretel Tamm. Teinonen kaebas Riigiprokuratuuri edasi, kuid ka riigiprokurör Kaire Jaakson jättis kaebuse rahuldamata. Maakohtu eelmenetluskohtuniku värske määrus tähendab aga seda, et siseriiklik tee on läbitud ja Teinoneni ainus võimalus oma põhiõigusi kaitsta on kaevata edasi Euroopa Inimõiguste kohtusse.

Kaitsepolitsei ja prokuratuur pole juba 17. jaanuaril 2007. aastal alustatud kriminaalasjas suutnud Teinonenile süüdistust esitada. Eesti NSV-s võis tõkend isiku suhtes, kellele süüdistust esitatud ei ole, kehtida maksimaalselt 10 päeva, tänapäeval näiteks Saksamaal  kolm kuud, Soomes kaks kuud, Eesti Vabariigis aga piiramatu aja. Teinoneni suhtes on elukohast lahkumise keeld kehtinud juba 15 kuud.

Teinonen on tõkendi kehtivusajal saanud menetlejalt korduvalt loa käia Hispaanias, Lätis ja Soomes ning on alati määratud ajaks tagasi tulnud. “Kui ma välismaale jääksin ja menetluse eest kõrvale hoiaksin, annaks see meie politseiriigi repressiivsüsteemile võimaluse teadvalt alusetult käivitatud menetlusest terve nahaga väljuda ning sellist võimalust mina oma represseerijatele ei anna – nad peavad oma kuritegude eest vastutama!”, kommenteerib Teinonen oma otsust Hispaaniasse kolimisest loobuda.

EIP teabetoimkond, 23.09.2008

893 total views, 2 views today

Print Friendly

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /data01/virt2191/domeenid/www.iseseisvuspartei.ee/htdocs/wp-content/plugins/sweetcaptcha-revolutionary-free-captcha-service/library/sweetcaptcha.php on line 81

Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to www.sweetcaptcha.com:80 (php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known) in /data01/virt2191/domeenid/www.iseseisvuspartei.ee/htdocs/wp-content/plugins/sweetcaptcha-revolutionary-free-captcha-service/library/sweetcaptcha.php on line 81