Kerttu Ion Läti Leegioni päeval Riias

Pühapäeval 16. märtsil tähistas Läti rahvas oma pealinnas Riias taas juba traditsiooniks saanud Leegioni päeva. Peale hommikust jumalateenistust Toomkirikus, ootasid vanu sõjamehi kiriku ukse juures noored rahvuslased.

Pidulik jalutuskäik Toomplatsilt Vabadussambani kulges korrakaitsjatest moodustatud koridoris ja politsei hinnangul võttis sellest osa 1500 inimese ringis.

Ajalehe Diena hinnangul oli tänavune jalutuskäik viimaste aastate rahulikum. Ürituse ametlik korraldaja oli organisatsioon Daugava Kullid Lätis, see on sõjameeste ühing, kes põlistas selle päeva ametlikuks Läti Leegioni päevaks juba 1952. aastal paguluses.

Tänavu sammusid vanad sõjamehed, saadetuna pereliikmetest ja ümbritsetuna noortest patriootidest. „Daugava Kullidega” koos võtsid üritusest osa läti noored erakondadest „Rahvusliku Jõu Liit”, „Kõik Lätile” ja „Klubi 415″. Puna-valge-punaste lippude meres lehvis ka neli sini-must-valget ja üks kolla-rohe-punane, läti rahvuslastega koos olid aatekaaslased Saksamaalt, Eestist ja Kreekast. Jalutuskäigust võtsid osa ka mõned Läti Seimi liikmed.

Nii jalutuskäigu ajal kui ka hiljem Vabadussamba juures võtsid nii rivilaule kui muidu isamaalisi laule üles folklooriansambel „Hundid”, kes kandsid seljas muinas-Läti stiilis rõivaid. Kogu ürituse jooksul ei peetud mitte ühtegi kõnet, vaid lauldi ja asetati lilli vabadussamba juurde. Ühe nurga peal püüdsid pisut lärmi teha mõnikümmend venekeelset inimest, ent üldiselt võib ütelda, et nii kesiselt pole vastalised veel varem esindatud olnudki. Pealelõunasel ajal toimus rahvuslike parteide liikmete koosviibimine, mille käigus pandi maha koostöövõimalused ja lepiti kokku infovahetuses.

Kerttu Ion

phone: +372 711 36 07
mob: +372 56 32 07 72

http://kerttuion.blogspot.com/

1,114 total views, 2 views today

Print Friendly

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>